Minustako hapanjuurileipuri?

Minustako hapanjuurileipuri?

Aloittelevan hapanjuurileipurin päässä voi pyöriä monenlaisia ajatuksia: "en osaa, minulla on peukalo keskellä kämmentä, olen surkea leipuri, minulla ei ole aikaa, on liian monimutkaista ja aikaa vievää, en onnistu kuitenkaan, kärsivällisyys ei riitä, en jaksa mittailla, ei se onnistu sähköuunissa jne.."

Kun haluamme oppia uuden taidon, meillä pitää olla riittävä  kiinnostus ja motivaatio asiaan. Usein herää kysymys: Mitä iloa ja hyötyä uuden taidon oppimisesta on minulle? Meille yhtenä isona motivaationa hapanjuurileivontaan ja fermentointiin on se, että  fermentoidut tuotteet ovat osa maukasta ja monipuolista ruokavaliota ja tekevät suolistolle hyvää.Tänä päivänä kirjoitetaan paljon pitkälle prosessoidusta ruoasta ja suoliston vaikutuksesta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Meillä ja maailmalla tutkitaan fermentoitujen tuotteiden terveysvaikutuksia ja saamme niistä tuloksia vähitellen. Itse tehty hapanjuurileipä on monesti paljon herkullisempaa kuin suurissa leipomoissa nopeasti teollisella hiivalla tuotetut leivonnaiset. 

EloKinkerin Sari edustaa aloittelevaa hapanjuurileipuria, kun taas Kirsillä on jo pitkä kokemus takana. Sarin kokemuksella voi todeta, että vaikka taikina ja "juuren lukeminen" (eli onko juuri sopivassa leivontakunnossa) ei aina onnistu täydellisesti, hyvää syötävää tulee ja monenlaisia enemmän ja vähemmän  "innovatiivisia" leivontakokeiluja on tullut  tehtyä. Ilokseen on voinut huomata, että taito ja hiljainen tieto esimerkiksi käytettävien jauhojen vaikutuksesta leivän koostumukseen kehittyy leivontakokemuksen myötä. Välillä on hyvä palata jämptimpään ohjeiden lukemiseen ja noudattamiseen sekä opiskeltava uutta tietoa. On myös myönnettävä, että silloin tällöin aloittevalle leipurille tapahtuu epäonnistumisia, joista voi taas oppia uutta. Onneksi näille epäonnistuneille leivonnaisille löytyy myös ei niin kriittisiä syöjiä eli naapurissa asustavan kaverin lampaat :)

Uuden oppimisessa tekeminen ja toisto on oppimisen äiti ja perusedellystys onnistumiseen. Monesti uuden taidon oppimisen voi estää joku tunne, onko se sitten epäonnistumisen pelko, epävarmuus tai sitten voi kysyä itseltään haluaako tätä asiaa oikeasti. On myös tärkeää jakaa omia kokemuksiaan ja oppia muilta. Yhdessä tekemisestä ja oman toiminnan reflektoinnista seuraa  monesti lumipalloefekti, joka johtaa kohti uusia seikkailuja ja onnistumisen kokemukset seuraavat toisiaan.

Lähde siis rohkeasti opettelemaan uutta. Sen voit tehdä monella eri tavalla riippuen siitä, millainen oppija olet. Joku haluaa sinnikkäästi opetella itse ja tehdä juuren itse itselleen ja se onkin oikein mahdollista. Sitten voi ostaa valmiin vahvan juuren tai saada sen kenties ystävältä ja aloittaa itsenäisesti oppimisen hapanjurileivontaan. Toinen taas tarvitsee oppimisen tueksi kokeneemman leipurin opastusta kädestä pitäen ja sen jälkeen tekeminen sujuu helpommin. Tähän tarkoitukseen EloKinkerillä on hapanjuurileivonnan kursseja tarjolla. Toki jatkossa itse tehden ja leipoen koko ajan kokemus karttuu ja oppii lisää. Se onkin tässä hapanjuurileivonnassa ja fermentoinnissa juuri kiinnostava asia, sillä opittavaa riittää jatkuvasti.

Tsemppiterveisin Kirsi ja Sari

Takaisin blogiin